Disseny i anàlisi de l’eficàcia d’una intervenció breu basada en una aplicació mòbil per l’autolesió: mesures d’autoinforme, momentànies i biològiques com a predictors de tractament

Investigador Principal: Dr. Daniel Vega
Finançament:

Aquest és un projecte finançat per La Fundació la Marató de TV3 arrel de la campanya destinada a la sensibilització social i la recerca sobre la salut mental.

Resum:

Les conductes d’autolesió no suïcida (ANS) són un problema creixent entre els adolescents i joves adults d’arreu del món. L’ANS inclou conductes com tallar-se a propòsit. Tot i que la motivació per autolesionar-se no és el suïcidi, l’ANS és un factor de risc pel suïcidi i implica un gran patiment emocional pels afectats i les seves famílies. És important destacar que l’ANS pot estar associada a la presència d’algun trastorn mental, però també és habitual a la població general. És per tot això que l’ANS es considera un problema de salut pública.

Malauradament, els pocs tractaments que han mostrat ser útils per reduir (o eliminar) l’ANS són de difícil accés i molt costosos en termes econòmics. Això provoca que moltes persones que estan lluitant contra l’ANS, així com els seus familiars, tinguin dificultats per accedir a l’ajuda psicològica necessària. En aquest context, aquest projecte de recerca pretén desenvolupar un tractament específic per l’ANS que pugui seguir-se amb una App per telèfons mòbils. Amb això, pretenem salvar la barrera abans mencionada que una majoria de persones que s’autolesionen, puguin tenir accés a un tractament que els pugui ajudar a lidiar amb l’ANS i a millorar el seu benestar emocional.

Per fer això, en el present projecte col·laboraran diferents grups de recerca amb expertesa en diferents àmbits de la salut mental i les tecnologies aplicades a la salut. Pretenem convidar a participar en l’estudi a una mostra àmplia de joves d’entre 14 i 24 anys. Els participants seran estudiants i joves que estan realitzant tractament per algun problema de salut mental. Els joves que vulguin participar, hauran de contestar a uns qüestionaris en línia. Posteriorment, es seleccionaran 300 joves per passar a una segona fase d’estudi. En ella, un petit grup, farà una ressonància magnètica funcional (que permetrà veure com el seu cervell processa el dolor físic i emocional). Durant els 3 mesos posteriors, una part dels participants en l’estudi faran el tractament dissenyat específicament per aquest projecte. La resta de participants completarà un tractament alternatiu (no específic per l’ANS). Això ens permetrà concloure si el tractament específic realment pot ser útil per tractar l’ANS.

Finalment, pretenem analitzar conjuntament totes les dades obtingudes (a través de qüestionaris, de l’App i de la ressonància magnètica), amb la finalitat de predir a quins joves els pot ser de més ajuda el tractament dissenyat. Els resultats derivats d’aquest projecte podrien millorar la qualitat de vida dels adolescents i adults joves que s’autolesionen, i ajudar a reduir el patiment associat de les seves famílies.